Interview AD: ‘Ik help nu de boeven te vangen en ze veroordeeld te krijgen’
22 januari 2020 

Interview AD: ‘Ik help nu de boeven te vangen en ze veroordeeld te krijgen’

‘Ik help nu de boeven te vangen en ze veroordeeld te krijgen’
Gina Doekhie (32) is sinds vorig jaar cybersecurityspecialist bij de eenheid Den Haag

,,Met mijn werk iets kunnen betekenen voor de wereld, dat is waar ik elke dag voor opsta. En waar kan je dat beter dan bij de politie? Ik werkte al als cybersecurityspecialist bij Fox-IT, een van de grote namen op het gebied van cybersecurity. Ik had het naar mijn zin en heb veel geleerd, maar ik denk dat het goed is voor ieder mens om eens een andere omgeving en een andere soort organisatie te proberen.

Mijn werk nu is inhoudelijk ongeveer hetzelfde als wat ik eerst deed, maar vroeger speelde ik de informatie over bijvoorbeeld een hackpoging door naar politie en OM. Dan zie je niet wat er daarna gebeurt. Maar nu ik bij de politie zit, stopt het daar niet meer. Ik help hier de boeven te vangen en ze veroordeeld te krijgen.

Stoomcursus

Voor ik aan de slag kon, moest ik wel eerst een opleiding volgen tot algemeen opsporingsambtenaar waarmee je opsporingsbevoegdheid krijgt. Pas dan is het bewijs wat je vergaart te gebruiken in een rechtszaak. Je krijgt een soort stoomcursus van drie maanden. De stof is best pittig. Je moet wetten uit je hoofd leren zodat je precies weet waar je wel toe bevoegd bent en waartoe niet.

Ik zit in deze functie niet alleen maar achter de computer. Ik mag bijvoorbeeld ook mee bij huiszoekingen om ervoor te zorgen dat alle apparatuur waar belastende data op kan staan meegaat, en eenmaal terug op het bureau haal ik de data ook uit die computer of telefoon of welk apparaat dan ook. Het komt ook voor dat ik mee mag bij een arrestatie of aan mag sluiten bij een verhoor van een verdachte.

Ik zit in deze functie niet alleen maar achter de computer

Gina Doekhie (32), cybersecurityspecialist bij de eenheid Den Haag

Nog een verschil is dat we multidisciplinair werken. In mijn oude baan zat ik vooral veel met mensen binnen hetzelfde werkveld. Maar bij de politie werk ik met allemaal verschillende types mensen samen. Je wil allemaal hetzelfde doel bereiken, maar bijvoorbeeld tactische rechercheurs en agenten hebben een hele andere invalshoek dan wij, de digitaal specialisten. Dat is in het begin wennen, maar ik vind het ook wel verfrissend om verschillende denkwijzen te horen en dingen uit een ander perspectief te leren bekijken.’’


‘Ik betrapte zoveel winkeldieven dat de wijkagent me vroeg of ik niet bij de politie wilde’

Over de schrijver